Beneficiile aromaterapiei - De ce trebuie să începi să o practici și tu?

În secolul XXI suntem tot mai stresați din cauza job-ului sau a altor probleme de zi cu zi. În era tehnologiei și a lucrurilor care se mișcă cu o viteză atât de mare în jurul nostru devenim tot mai anxioși și depresivi. Aceste stări, pe termen lung, nu sunt absolut deloc benefice pentru sănătatea noastră atât fizică, cât și mintală. Există mai multe metode prin care putem să devenim mai relaxați și calmi, cum ar fi să ascultăm muzica preferată cu ochii închiși meditând asupra lucrurilor frumoase sau să citim ceva ce ne aduce o stare de bine, motivare sau încredere, iar alături de aceste activități putem utiliza și aromaterapia - un mod sănătos și plăcut de a diminua neliniștea și stresul. 


Ce este aromaterapia?


Aromaterapia este un tratament holistic de vindecare care folosește extracte naturale din plante pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea. Uneori aceasta poate fi întâlnită cu denumirea de terapie cu uleiuri esențiale. Aromaterapia folosește uleiuri esențiale aromatice în scopuri medicinale pentru a îmbunătăți sănătatea corpului, a minții și a spiritului. Îmbunătățește sănătatea fizică și emoțională. Aromaterapia a fost și este folosită de mai multe secole. Atunci când sunt inhalate, moleculele parfumate din uleiurile esențiale călătoresc de la nervii olfactivi direct la creier și afectează în special amigdala, centrul emoțional al creierului.

Uleiurile esențiale sunt practic extracte din plante. Sunt făcute prin aburirea sau presarea diferitelor părți ale unei plante (flori, tulpină, frunze sau fructe) pentru a capta compușii care produc parfum. Pot fi necesare câteva kilograme de plantă pentru a produce o singură sticlă de ulei esențial. Pe lângă crearea parfumului, uleiurile esențiale îndeplinesc și alte funcții în plante.

Aromaterapia este considerată atât o artă, cât și o știință. Recent, aromaterapia a câștigat mai multă recunoaștere în domeniile științei și medicinei.


Metode de utilizare a aromaterapiei:


Aromaterapia este utilizată în mod normal prin inhalare sau prin aplicare locală.

  •  Inhalare: uleiurile se evaporă în aer folosind un aparat de aromaterapie, cum ar fi un recipient cu difuzor, spray sau picături de ulei sau sunt inspirate, de exemplu, într-o baie de aburi.

Pe lângă faptul că oferă un miros plăcut, uleiurile pentru aromoterapie pot oferi beneficii de dezinfecție respiratorie, decongestionare și alte beneficii din punct de vedere psihologic.

Inhalarea uleiurilor esențiale, utilizând difuzoare de aromaterapie stimulează sistemul olfactiv, partea creierului conectată cu mirosul, inclusiv nasul și creierul.

Moleculele care intră în nas sau gură trec în plămâni, iar de acolo, în alte părți ale corpului.

Pe măsură ce moleculele ajung la creier, ele afectează sistemul limbic, care este legat de emoții, ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația, memoria, stresul și echilibrul hormonal. În acest fel, uleiurile esențiale pot avea un efect subtil, dar holistic asupra organismului.

  • Aplicații topice: uleiurile de masaj și produsele de baie și de îngrijire a pielii sunt absorbite prin piele. Masarea zonei în care urmează să fie aplicat uleiul poate stimula circulația și crește absorbția. Unii susțin că zonele care sunt mai bogate în glande sudoripare și foliculi de păr, cum ar fi capul sau palmele mâinii, pot absorbi uleiurile mai eficient.

Uleiurile esențiale nu se aplică niciodată direct pe piele. Ele trebuie întotdeauna diluate cu un ulei purtător. De obicei, câteva picături de ulei esențial se adaugă la aproximativ 30 ml de ulei purtător, aceasta fiind concentrația optimă. Cele mai comune uleiuri purtătoare sunt uleiul de migdale dulci sau uleiul de măsline.

Atenție! Nu se recomandă ingerarea sau înghițirea uleiurilor esențiale. Luate pe cale orală, uleiurile pot afecta ficatul sau rinichii.


Beneficiile aromaterapiei:

Aromaterapia este o terapie complementară. Nu oferă un remediu pentru erupții cutanate sau boli, dar poate sprijini tratamentul convențional al diferitelor afecțiuni.


Este utilizată pentru:

   - gestionarea durerii

   - îmbunătățirea calității somnului

   - reducerea stresului, agitației și anxietății

   - calmarea articulațiilor dureroase

   - tratarea durerilor de cap și a migrenelor

   - atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei, cum ar fi greața sau durerea

   - ușurarea disconfortului travaliului

   - combaterea bacteriilor, virusurilor sau a ciupercilor, atunci când este aplicat pe piele

   - îmbunătățirea digestiei

   - creșterea imunității

   - creșterea sentimentului de relaxare

   - îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi demența


De asemenea, ajută la tratarea diferitor boli (împreună cu tratamentul prescis de specialiști), cum ar fi:

   - astm

   - insomnie

   - oboseală

   - depresie 

   - inflamaţie

   - neuropatie periferica

   - probleme menstruale

   - alopecie

   - disfuncție erectilă

   - artrită

   - menopauză


Tipuri de uleiuri esențiale și beneficiile acestora:

Atunci când utilizezi difuzoare de uleiuri esențiale este foarte important să alegi corect uleiul potrivit nevoilor tale. Astfel, în funcție de planta din care a fost obținut, uleiurile esențiale au diferite utilizări și beneficii. Mai jos vă prezentăm o listă cu unele dintre cele mai bune și benefice uleiuri esențiale:

  • Uleiul esențial de busuioc este folosit pentru a spori concentrarea și a atenua unele dintre simptomele depresiei. Poate ameliora durerile de cap și migrenele. Ar trebui evitat în timpul sarcinii.
  • Uleiul esențial de bergamotă este util pentru tractul urinar și tractul digestiv. Atunci când este combinat cu ulei de eucalipt, poate ajuta la ameliorarea problemelor pielii, inclusiv cele cauzate de stres și varicela.
  • Uleiul esențial de piper negru este folosit în mod obișnuit pentru stimularea circulației, atenuarea durerii, în special a durerii musculare și tratarea vânătăilor. Combinat cu ulei esențial de ghimbir, este folosit pentru a reduce durerea indusă de artrită și pentru a îmbunătăți flexibilitatea.
  • Uleiul esențial de mușețel poate trata eczemele.
  • Uleiul esențial de citronelă este rudă cu iarba de lămâie și acționează ca un repelent împotriva insectelor.
  • Uleiul esențial de cuișoare este un analgezic topic, care este utilizat în mod obișnuit pentru durerile de dinți. De asemenea, este folosit pentru prevenirea stării de greață, și în rol de carminativ, prevenind gazele în intestin. Are proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antifungice.
  • Uleiul esențial de eucalipt poate ajuta la ameliorarea inflamării căilor respiratorii în timpul unei răceli sau gripe. Este adesea combinat cu menta. Mulți oameni sunt alergici la eucalipt, așa că trebuie să aveți grijă.
  • Uleiul esențial de mușcată poate fi folosit pentru tratarea problemelor pielii, pentru a reduce stresul și ca repelent pentru țânțari.
  • Uleiul esențial de iasomie a fost descris ca fiind un afrodisiac. În timp ce dovezile științifice lipsesc, cercetările au arătat că mirosul de iasomie crește undele beta, care sunt legate de vigilență. Ca stimulent, ar putea crește fluxul sanguin al penisului.
  • Uleiul esențial de lavandă este folosit ca antiseptic pentru tăieturi și arsuri minore și pentru a îmbunătăți relaxarea și somnul. Se spune că ameliorează durerile de cap și simptomele migrenei.
  • Uleiul esențial de lămâie îmbunătățește starea de spirit și ajută la ameliorarea simptomelor de stres și depresie.
  • Uleiul esențial de rozmarin poate spori creșterea părului, stimulează memoria, previne spasmele musculare și susține sistemul circulator și nervos.
  • Unii consideră că uleiul esențial de lemn de santal are calități afrodisiace.
  • Uleiul esențial de arbore de ceai are calități antimicrobiene, antiseptice și dezinfectante. Este folosit în mod obișnuit în șampoane și produse de îngrijire a pielii, pentru a trata acneea, arsurile și mușcăturile. Se găsește în apele de gură, dar nu trebuie niciodată înghițit, deoarece este toxic.
  • Uleiul esențial de cimbru ajută la reducerea oboselii, nervozității și stresului.
  • Uleiul esențial de coada șoricelului este utilizat pentru a trata simptomele răcelii și gripei și ajută la reducerea inflamației articulațiilor.
  • Uleiul esențial de mentă ajută la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil (IBS) atunci când este administrat într-o capsulă acoperită enteric (de la un furnizor de suplimente de încredere). De asemenea, poate ameliora durerile de cap atunci când este aplicat local.

!Atenție! Nu utilizați uleiurile esențiale pentru tratarea desinestătătoare a unor boli, iar înainte de a începe utilizarea lor consultați medicul și asigurați-vă că nu aveți alergii la anumite componente din uleiurile esențiale!


Abouthome.ro iti sta la dispozitie pentru consultanta in alegerea celor mai bune solutii pentru casa si gradina. 


Date de contact :

E-Mail : contact@abouthome.ro

Telefon: 0737 050 705

Comentarii