Cum sa ai un gazon frumos în 2022 ?
Un gazon frumos este una dintre cele mai mari dorințe ale noastre atunci când avem o grădină și ne dorim ca aceasta să fie o oază de relaxare și bucurie pentru noi, dar și atunci când avem invitați și dorim să atragem atenția.
Putem menține un gazon frumos și verde 10 luni pe an dacă ținem cont sfaturile specialiștilor. În acest sens vom afla care sunt activitățiile de întretinere ale unui gazon astfel încât acesta să fie o mândrie pentru noi.
Cât de des să tundem gazonul ?
Tunderea gazonului ajută la îndesirea gazonului, dar și elimină mare parte din buruieni și aduce un aspect îngrijit și estetic curții. Este foarte important să menținem aceeași înălțime a gazonului pe tot parcursul anului. Recomandarea noastră ar fi ca să mențineți gazonul la o înălțime între 60 mm și 80 mm. Tundeți iarba periodic și evitați acele momente în care gazonul este ud sau atunci când iarba este înghețată.
Este foarte important deasemenea să ascuțim periodic cuțitul de la mașina de tuns iarba lunar. În acest sens vom avea o tundere a gazonului eficientă, rapidă și sănătoasă și vom evita ruperea sau smulgerea firului de iarba. Gazonul se va tunde cel puțin săptămânal în luniile de vară cu creștere mai lentă, iar toamna și primăvara recomandăm tunderea chiar și de două ori pe săptămână a gazonului.
Este foarte important să nu lăsăm gazonul să crească foarte mult, indiferent de sezon, creșterea necontrolată a gazonului și tunderea lui în acele momente reduce semnificativ calitatea, rezistența, dar și aspectul sau vitalitatea gazonului.
Niciodată nu tundeți gazonul mai mult de 30% din lungimea lui. Spre exemplu dacă gazonul nostru are lungimea de 10 cm, îl vom reduce la maxim 7 cm. În acest fel păstrăm proporția de maxim 30%. Motivul este de a evita stresarea gazonului, pentru că atunci când tundem gazonul prea mult, eliminăm și o parte din nutrenți, care sunt depozitați în firul ierbii. Tunderea prea joasă a gazonului duce la o umiditate mai mică între firele de iarbă, care duce la o uscare mai rapidă a solului, care în final se va reflecta în desimea gazonului.
Primăvara cele mai multe tipuri de gazon au un ritm de creștere accelerat, iar în acest sens, sănătos ar fi să tundem cât mai des gazonul.
Cât de des să irigam gazonul sau cât de des să udăm gazonul?
De cele mai multe ori nu acordăm importanță sistemului de irigare, iar de el depinde foarte mult calitatea și aspectul gazonului nostru. Un gazon frumos are nevoie și nu poate supraviețui fără apă suficientă.Este foarte important sistemul de irigare sau cel puțin irigarea gazonului după perioada de însămânțare a gazonului, atunci când suprafața proaspăt semanată trebuie să fie în permanență udă. Atenție atunci când avem un gazon proapăt semănat și nu dispunem de un sistem de irigare profesional să nu folosim un jet de apă direct, astfel încât riscam scoaterea de sub pămănt a semințelor de gazon. Ideal este să folosim un sistem de irigat îngropat în pământ cu dispozitiv de udare automatic sau chiar sisteme de udare tip stropitoare pe pichet sau stropitoare pe sanie.
În acest sens, cât de des trebuie să udăm gazonul depinde și de temperatură sau de umiditate. Când gazonul are nevoie de apă acesta va avea o culoare albastru-gri, iar frunzulițele vor începe să se încrețească sau să se îngalbenească gazonul.
Nu irigați gazonul seara. Nu irigați gazonul zilnic. Nu irigați gazonul cu furtunul din mână. Nu udați gazonul fără să știti ce cantitate de apă s-a utilizat. Nu lăsați gazonul umed peste noapte, irigarea să fie facută încât să permitem zvântarea gazonului până la lăsarea de rouă. La orice înfințare de peluză nouă de gazon recomandăm folosirea unui tavălug pentru gazon, astfel încât vom avea o suprafață mai plană și vom evita denivelările din gazon. În acest sens un pâmănt pentru gazon bun va avea în istoric minim 3-4 treceri cu un tăvalug cu greutatea de minim 80 kilograme peste semințe.
Cum să scapi de cârtițe simplu și eficient ?
Este foarte important să conștientizăm că prevenția este cea mai bună metodă. În acest sens la însămânțarea unei noi peluze cu gazon este important să amplasăm și aparate cu ultrasunete împotriva cârtițelor. Acestea au un rol de prevenție și înlăturare a cârtițelor din acea zona.
Cârtița este un inamic pentru gazonul și pentru culturile noastre. De multe ori nu facem această prevenție și ajungem să ne întrebăm cum scap de cârtițe ? Cârtița este un dăunător salbatic, greu de observat și de prins. Este foarte neplăcut când vedem mușuroaie de cârtiță în gazonul nostru.
Vezi aici cele mai eficiente aparate împotriva cărtițelor !
Printre metode de a scapă de cârtițe se numără:
- Utilizarea capcanelor mecanice împotriva cârtițelor
- Utlizarea aparatelor cu ultrasunete solare împotriva cârtițelor
- Folosirea fumigenelor
- Folosirea de carbid pentru cârtițe
- Folosirea aparatelor cu ultrasunete și vibrații împotriva cârtițelor
Alte metode de combatere a cârtițelor sunt folosirea insecticidelor, folosirea diverselor momeli pentru capturarea vie a cârtițelor și relocarea acestora. Uleiul de ricin este o soluție eficientă anti cârtițe pentru că nici cârtițele nici popândăii nu suportă mirosul uleiului de ricin. Alte beneficii ale uleiului de ricin ar fi că ne scapă și de anumite insecte din sol, iar în acest sens cârtițele vor avea mai puțină hrană la dispoziție.
O altă soluție eficientă împotriva cârtițelor ar fi sa folosim plasă anti cârtiță. Aceasta este o metodă de prevenție mai mult decât de înlăturare a cârtițelor. Această oprațiune se face înainte de a planta gazonul și constă într-un strat de plasă de sârmă la o adâncime de minim 30 cm.
Sfaturi de întreținere a gazonului
Primăvara
- Aerarea gazonului cu un aerator de gazon
- Completarea golurilor cu semințe de gazon și adaos de nisip și îngrășământ
- Fertilizant gazon NPK
- Tunderea gazonului
- Scarificarea gazonului
Vara
- Irigarea gazonului regulat
- Tunderea și întreținerea săptămânală
- Feritilizare de vară a gazonului, îngrășământ cu conținut redus de azot
Toamna
- Tunderea și întreținerea gazonului toamna
- Fertilizant și îngrășământ foliar pentru gazon
- Fertilizant și îngrășământ solid pentru gazon
Iarna
- Eliminarea mușchiului verde
Abouthome.ro iti sta la dispozitie pentru consultanta in alegerea celor mai bune solutii pentru casa si gradina.
Date de contact :
E-Mail : contact@abouthome.ro
Telefon: 0737 050 705
Comentarii