Rozatoarele precum soarecii si sobolanii pot contamina alimentele, pot deteriora cablurile electrice si pot raspandi boli. Poate fi foarte dificil sa eradicati complet soarecii care deja si-au stabilit zone de cuibarit in casa dumneavoastra, dar nu imposibil. Totusi, cea mai buna solutie este sa impiedici din start soarecii si alte rozatoare sa se infiltreze in casa.
Aflati semnele prezentei rozatoarelor, cum sa eliminati acesti daunatori nedoriti si cum sa tineti definitiv soarecii departe de casa fara a folosi otrava.
4 semne ale prezentei soarecilor in casa ta:
Atunci cand un soarece sau sobolan decide sa te viziteze, deseori ramane nevazut, cel putin la inceput. De obicei, semnele ca sobolanii sau soarecii sunt prezenti includ:
- Mici excremente intunecate de fecale care arata ca niste boabe minuscule de orez si se gasesc de-a lungul peretilor sau in locurile in care sunt prezente resturi de mancare.
- Zonele de distrugere, cum ar fi gaurile mestecate in cutii si saci cu produse uscate intr-o camara, in pungi de hrana pentru animalele de companie sau in saci de seminte de iarba din garaj.
- Zone roase de-a lungul plintelor sau in apropierea oricaror gauri din podea, cum ar fi acolo unde trec conductele radiatorului.
- Cuiburi mici umplute cu hartie maruntita sau aschii de lemn in zone ascunse de sub dulapuri sau in sertare nefolosite
11 moduri prin care poti tine soarecii departe de casa
1. Blocati toate punctele de intrare
Cea mai importanta masura preventiva pe care o puteti lua pentru a tine la distanta soareii si sobolanii este sa inspectati fundatia si peretii casei pentru a va asigura ca orice posibile puncte de intrare sunt blocate. Sezonul de toamna, cand rozatoarele isi cauta un adapost pentru a-i proteja de frig, este un moment deosebit de bun pentru a-ti face turul de inspectie. Soarecii pot intra prin gauri si fisurile foatre mici din perete, pana la 6 mm in diametru, asa ca asigurati-va ca ati acoperit toate fisurile din fundatie cu un material special conceput pentru zidat si inspectati imbinarile din jurul ferestrelor si pragurilor usilor pentru fisuri care ar putea permite rozatoarelor sa intre.
In aceeasi masura trebuie sa aveti grija la cat de etansa este usa garajului dumneavoastra, pentru ca, in cazul in care garajul este izolat, acesta poate deveni o casa confortabila pentru o rozatoare. De asemenea, verificati-va si podul, intrucat rozatoarele adora caldura izolatiei.
2. Daca aveti dispozitive de hranit pasarile, luati in considerare mutarea acestora mai departe de casa
Semintele si boabele macinate care intra in compozitia majoritatii amestecurilor de hrana pentru pasari sunt un rasfat incantator pentru rozatoare, asa cum demontreaza prezenta veveritelor (verii mai mari ai sobolanilor) care se plimba in jurul oricarei hranitoare pentru pasari.
Desi este un gest nobil atunci cand aveti grija sa hraniti pasarile salbatice din jurul casei, totusi nu trebuie sa va mirati ca acestea atrag in aceeasi masura si soarecii si sobolanii. Dar, atat timp cat tineti dispozitivele de hranit pasari cat mai departe de casa nu aveti de ce sa va faceti griji.
3. Sigilati hrana pentru animalele de companie
Transferati hrana pentru caini si pisici intr-un vas cu inchidere ermetica imediat dupa ce o procurati. Adevarul este ca, mai multi proprietari de caini si pisici, au observat soareci in punga cu hrana pentru animalele de companie in timp ce umpleau castronul prietenilor sai blanosi.
Alimentele uscate pentru animalele de companie reprezinta o hrana divina pentru rozatoare, asa ca depozitati-le in recipiente inchise foarte bine, si mult deasupra podelei.
4. Sigilati cosurile de gunoi
Cosurile si lazile de gunoi de langa casa sau garaj vor atrage cu siguranta soarecii si sobolanii, poate chiar si alte animale mai mari, cum ar fi cainii si pisicile fara stapan, cu exceptia cazului cand acestea sunt inchise etans cu capace rezistente la aer.
Daca este posibil, pastrati aceste recipiente destinate deseurilor cat mai departe de casa, asezati-le pe platforme deasupra solului si, ca un plus de siguranta, puteti folosi elastice sau pietre grele pentru a le pastra inchise.
5. Verificati plantatiile din imediata apropiere a fundatiei casei
Arbustii cu crengile dese cat si alte plante din gradina care se afla chiar langa casa ofera ascunzisuri perfecte pentru soareci si sobolani in timp ce cauta gauri de intrare prin fundatie sau pereti.
Arbustii ar trebui sa fie plantati la cativa metri distanta de casa si sa va asigurati mereu ca nivelul solului este mai inalt decat baza fundatiei casei, astfel incat sa nu existe o posibila intrare pentru rozatoare.
6. Sigilati alimentele uscate
Faina, zaharul si alte alimente pastrate in pungi sau cutii de carton sunt usor de abordat de catre rozatoare si gandaci, cum ar fi gargaritele. In schimb, puteti pastra aceste alimente in recipiente de plastic sau metal inchise ermetic pe rafturi sau in frigider. Astfel rozatoarele nu vor avea nici un motiv de a se stabili in casa dumneavoastra, atat timp cat nu simt mirosul vreunei surse de hrana.
7. Curatati podelele si blaturile din bucatarie
Daca nu atrageti o atentie deosebita curateniei din casa dumneavoastra, lasati firimituri si resturi de mancare pe podea sau pe blatul din bucatarie acestea sunt practic o invitatie pentru soareci si sobolani de a se stabili in casa dumneavoastra. Aveti intotdeauna grija sa adunati firimiturile si nu lasati niciodata bolurile animalelor de companie cu alimente neconsumate in ele.
Daca aveti o pasare drept animal de companie, asigurati-va ca adunati semintele imprastiate care au cazut pe podea sub cusca pasarii.
8. Tineti usile exterioare inchise
Usile de garaj lasate larg deschise pot fi o invitatie pentru sobolani si soareci, mai ales toamna, cand acestia sunt in cautarea unui loc calduros unde sa-si petreaca iarna. Obisnuieste-te sa inchizi usile garajului imediat dupa ce intri sau iesi cu masina si tine, de asemenea, usile laterale de intrare in garaj inchise. Pastrati usile glisante de la terasa si ferestrele de la subsol inchise, sau cel putin protejate cu o plasa, pentru a preveni patrunderea rozatoarelor. Nu lasa niciodata o usa de garaj sau alte intrari deschise peste noapte, deoarece orele nocturne sunt perioada cand rozatoarele sunt deosebit de active.
9. Instalati capcane mecanice pentru soareci
Ca si o metoda de preventie a patrunderii rozatoarelor in casa ta, poate fi instalarea capcanelor mecanice in punctele de o posibila intrare a rozatoarelor pe proprietatea ta. Astfel vei reusi sa capturezi sorecii si sobolanii fara a folosi substante toxice pentru tine si familia ta, dar in acelasi timp vei sti sigur cand o rozatoare a incercat sa intre in casa si vei putea bloca acel punct de acces. Daca doriti sa capturati rozatoarele vii, pentru a le elibera dupa aceea, puteti utiliza capcane de tip cusca, cu o usa sensibila care se va inchide de indata ce soarecele sau sobolanul vor intra. Evitati modelele de capcane lipicioase, deoarece se stie ca soarecii isi mesteca propriile picioare in efortul de a se elibera de adeziv - aceste capcane nu sunt in nici un caz umane sau eficiente.
Daca insa nu aveti nici o retinere in a ucide soarecii, atunci folositi traditionalele capcane metalice, care , de obicei ucid soarecii foarte repede si fara prea multa suferinta pentru creatura.
10. Adoptati un animal de companie din familia pradatorilor
Un animal de companie caruia ii place sa vaneze prada sau chiar o bufnita care cuibareste in aer liber in gradina ta poate fi un excelent mod de a elimina si tine la distanta rozatoarele. Desi, va reamintim ca trebuie sa aveti grija la cum veti pastra mancarea acestui animal de companie.
O pisica tanara, agresiva sau o specie de caine, cum ar fi un terrier, cu reputatia de a vana animale mici, poate prinde adesea rozatoarele inainte ca acestea sa-si formeze cuiburi si sa se reproduca.
11. Folositi repelenti naturali
Exista studii conform carora uleiul de eucalipt a demonstrat un oarecare succes in alungarea sobolanilor. Dar eficacitatea a fost imbunatatita atunci cand uleiul a fost aplicat zilnic si, alternativ, in comparatie cu cazul in care este aplicat o singura data pe saptamana, indicand o persistenta scazuta a efectului repulsiv din cauza naturii volatile a uleiului.
Mituri sau metodele ineficiente impotriva rozatoarelor:
Exista cateva mituri in legatura cu unele metode prin care puteti scapa de soareci sau sobolani, printre acestea se numara:
-
exista culori care resping soarecii si soboalnii - mit!
Soarecii sunt daltonisti, respectiv nu va fi de folos daca veti vopsi peretii sau blatul din bucatarie intr-o anumita culoare. -
uleiul de menta respinge soarecii si sobolanii - mit!
Uleiul de menta este ineficient impotriva rozatoarelor, chiar daca pentru oameni poate fi un miros puternic, nu este la fel si pentru soareci sau sobolani. -
mingile de naftalina tin soarecii si sobolanii departe - mit!
Mingile de nftalina au o concentratie mult prea mica de naftalina pentru a putea respinge intr-un oarecare mod soarecii, desi asta este un mit destul de credibil printre oameni. -
inalbitorul respinge soarecii si sobolanii - mit!
Desi din punct de vedere biologic, in cazul in care inalbitorul va fi ingerat de un soarece sau un sobolan acesta va deceda, riscul acestei metode este mult prea mare. Pentru a respinge o rozatoare este nevoie de o cantitate foarte mare de inalbitor, care la randul sau poate dauna grav sanatatii dumneavoastra si a familiei dumneavoastra, intrucat vaporii de inalbitor sunt toxici. Cu atat de multe metode eficiente si fara risc existente, ar fi total iresponsabil sa apelati la inalbitor!
Vezi categoria dedicata aparatelor anti soareci.
Abouthome.ro iti sta la dispozitie pentru consultanta in alegerea celor mai bune solutii pentru casa si gradina.
Date de contact :
E-Mail : contact@abouthome.ro
Telefon: 0737 050 705
Mai jos iti recomandam 3 variante de produse pentru atunci cand te intrebi care este cel mai bun aparat impotriva soarecilor
Comentarii