Cum să scapi de orbete sau cațelul pământului ?

Orbetele poate provoca daune însemnate în grădina ta sau în culturile pe care le ai. Fie că ești un profesionist din domeniul agriculturii, pomiculturii sau hobby, iar orbetele îți distruge grădina, citește trucurile de mai jos pentru a scăpa de această rozătoare într-un mod eficient și rapid.


Ce este orbetele sau denumirea populară de cățelul pământului ?

Orbetele sau cățelul pămăntului este un rozător care are ochii acoperiți de un strat de piele, strat care îl face complet orb. Spre deosebire de majoritatea mamiferelor săpătoare, ele nu sapă cu picioarele din față ci înaintează prin sol folosindu-se de un set de dinți foarte puternici. 

Aceștia trăiesc în galerii subterane ce pot ajunge la o lungime de chiar și 200 de metri. Ei scot pământ sub formă de mușuroaie mari cu un diametru de 50-200 cm. Orbetele se hrănește cu rădăcini de la copaci, plante verzi, zarzavaturi, ceapă, tuberculi etc și provoacă mari pagube în grădini.


Cum detectăm prezența orbetelui sau cățelul pământului în grădină sau în curte ?


Orbetele ( Cățelul pământului ) sau Spalax Leucodon, este un rozător ce trăiește în galerii subterane ce pot ajunge la o lungime de 200 de metri. Orbetele preferă solurile cu textură ușoară, nisipoasă unde poate săpa galerii mult mai ușor. Printre principalele semne care ar putea indica prezența orbetelui în grădina ta se numără:


1. Mușoroaie de pământ

Orbetele sapă galerii subterane cu un diametru de 6-9 centimetrii. Datorită dimensiunii mult mai mari decât ale cârtiței și diametrul mușuroaielor de pămănt este mult mai mare și mai înalt. Dimensiunea exactă a mușuroaielor și a galeriilor variază în funcție de vârsta orbetelui, sexul, starea fizică, dar și de compoziția solului. În acest sens orbetele formează mușuroaie cu un diametru de 50 cm minim. Dacă dimensiunea mușuroaielor este mai mare decât cel clasic de la cârtițe, înseamnă ca ai de a face cu orbete.

Dacă mușuroaiele scoase sunt în linie dreaptă sau au un tipar înseamnă ca ai de a face cu orbetele. Spre deosebire de cârtițe care scot mușoroaie dezorganizate și unul lângă altul, orbetele scoate mușuroaie în linie datorită dimensiunii mai mari ai galeriei.


2. Galerii subterane

În cazul în care în urma unor săpături în grădina ta, observi galerii subterane cu diametru de 6-9 centimetrii înseamnă ca ai de a face cu orbetele. Aceste galerii se pot descoperi atunci când ai diverse activități prin care sapi în grădină, pregătești terenul pentru o fundație, gard sau dacă vrei să sapi gropi pentru a planta un copac cu rădăcină mai proeminentă.


3. Daune la rădăcinile copacilor sau a plantelor

Cea mai evidentă dovadă a prezenței orbetelui în grădină este distrugerea rădăcinii plantelor și a copaciilor. În general orbetele se hrănește cu rădăcina copacilor tineri plantați. Acesta distruge rădăcina copăcelului și îl trage cu totul în galeria lui. În concluzie dacă plantele sau copacii tăi mor în mod subit, deși ai efectuat toate tratamentele necesare, verifică dacă copacul sau planta mai are rădăcini. Dacă nu mai are rădăcini, înseamnă ca acestea au fost deja mâncate de orbete.


4. Zgomot și sunete de săpături

Orbetele este activ mai ales noaptea în prima parte a serii sau dimineața foarte devreme. Dacă auzi sunete ciudate subterane, acestea ar putea fi cauza orbetelui care sapă galerii.


Cum scăpăm de orbete ?


Există mai multe metode prin care poți scăpa de aceste rozătoare. Iată metodele recomandate de noi care dau rezultate:


1. Folosiți aparate cu ultrasunete dedicate combaterii orbetelui


Pe piața există o sumedenie de aparate cu ultrasunete care promit înlăturarea orbetelui. Totuși trebuie să te asiguri că aceste aparate sunt dedicate combaterii orbetelui și nu este un aparat 3 în 1 sau 10 în 1. Ultrasunetele pentru combaterea orbetelui funcționează doar pe o anumită plaja de ultrasunete unde sunt eficiente. 

Asigură-te că aparatul pe care îl achiziționezi emite ultrasunete în intervalul 300-400 Hz. Folosirea aparatelor cu ultrasunete împotriva orbetelui sunt foarte eficiente, însă acestea trebuie combinate și cu alte metode de control, cum ar fi capcanele sau repelenții olfactivi. Folosește un aparat cu ultrasunete eficient precum cel de mai jos. 

 

Aparat cu ultrasunete împotriva orbetelui

Vezi aici produsul !


2. Folosește un repelent olfactiv împotriva orbetelui


Repelentele olfactive sunt o soluție bună și ecologică de îndepărtare a orbetelui din grădina ta. Acestea funcționează prin emanarea unui miros foarte neplăcut pentru orbete și îl face să părăsească zona. 

Gel repelent olfactiv împotriva rozătoarelor și a orbetelui

Vezi aici produsul ! 

Este important să folosești un repelent olfactiv sub formă de gel care să fie rezistent la umeazeală și la irigările de la gazon. Poți folosi un repelent olfactiv anti orbete precum cel de mai jos care conține multe substanțe mirositoare care vor îndepărta orbetele din acea zona.

Toarnă aproximativ 100 de ml în fiecare mușuroi. Trage la o parte pământul de la mușuroi până când vezi gaura de la galerie. Toarnă 100 de ml de gel împotriva rozatoarelor și a orbetelui pentru a elimina rozătoarea, după care astupă din nou cu pământ. Asigură-te că faci asta cu fiecare mușuroi. 


3. Folosește o capcană mecanică împotriva orbetelui


Orbetele poate fi capturat cu ajutorul unor capcane mecanice. Acest lucru este deosebit de util atunci când te confrunți cu invazii masive și pagube însemnate în grădina ta. Nu aștepta până când toate plantele și copacii sunt distruși de orbete. Poți folosi o capcană mecanică care să aibă și loc pentru momeală. În acest fel crești șansele de capturare, orbetele este atras de momeală și nu aștepți pur și simplu ca orbetele să aibă drum în capcana ta, cum se întamplă în cazul capcanelor clasice. 

Poți folosi ca momeală ceea ce consumă deja în urma pagubelor provocate. Poți folosi rădăcini, tuberculi de plante, cartofi, morcovi, sfeclă etc)


Capcană mecanică anti rozătoare și orbete cu loc pentru momeală

Vezi aici produsul ! 


Atenție !!!
Pentru rezultate imediate recomandăm abordarea tuturor soluțiilor. Folosește un aparat cu ultrasunete împotriva orbetelui pentru a îi distruge sistemul nervos și a părăsi zona, dar și un repelent olfactiv puternic ca și cel recomandat mai sus. Dacă infestarea este masivă, iar daunele provocate sunt deranjante, asigură-te că folosești și o capcană mecanică.

Abouthome.ro iti sta la dispozitie pentru consultanta in alegerea celor mai bune solutii pentru casa si gradină. 


Date de contact :

E-Mail : contact@abouthome.ro

Telefon: 0737 050 705

Comentarii