Cum sa scapi de sobolani ? Ghid complet in 2023

Cum sa scapi de sobolani ? Ghid complet in 2023


Sobolanii din casa pot provoca multe daune si probleme, insa pot contamina alimentele, furajele si pot aduce boli, atat noua cat si animalelor de companie. Din pacate s-ar putea sa nu stiti ca aveti o problema cu sobolanii, decat atunci cand este deja scapata de sub control. De asemenea poate fi foarte dificil sa scapi de sobolani, daca nu inchizi fiecare crapatura, gaura, intrare sau gol din jurul casei tale. 

Cititi in continuare pentru a afla cum sa identificati sobolanii din casa sau gospodarie, semnele care arata daca aveti aceasta problema cu aceste rozatoare si cele mai bune sfaturi cum sa scapati de sobolani in cele mai rapide si mai eficiente moduri posibile.


Daca te-ai saturat de mirosuri neplacute, resturi de mancare, cabluri roase sau alte probleme cauzate de rozatoare, stai la curent cu solutii si idei despre casa si gradina ta. Aboneaza-te la newsletter mai jos

Click Aici pentru abonare.


4 metode prin care sa scapi de sobolani


Uciderea si capturarea sobolanilor se asemana destul de mult cu cea a soarecilor, dar la o scara mult mai mare. Capcanele anti sobolani sunt utilizate in mod obisnuit si sunt in general eficiente daca nu uitati de ele si daca inlaturati sobolanii capturati. In plus se recomanda curatarea capcanei dupa fiecare captura de sobolani. Aceste capcane pentru sobolani trebuie inspectate in mod regulat, avand in vedere ca un sobolan mort, pe moarte sau o momeala pot atrage insecte, viermi sau alti daunatori si pot aduce o infestare si mai mare. Capcanele pentru sobolani trebuie asezate acolo unde se vad semne de sobolan si in zone indepartate, asunse, in special in poduri, pivnite, subsoluri si in apropierea surselor de hrana.

Aveti grija mereu sa tineti la distanta capcanele de potentiale declansari de catre copii sau animale de companie.


1.Capcane sobolani din lemn sau capcane sobolani din plastic ABS


Capcanele de sobolani din lemn sau plastic pot fi foarte eficiente pentru uciderea sobolanilor si sunt optiunea cea mai putin

costisitoare. Atunci cand doriti sa achizitionati o capcana de sobolani, asigurati-va ca achizitionati o capcana speciala pentru capturarea sobolanilor, care este mai mare decat cea de soareci. Capcanele mici pentru soareci nu au capacitatea de a captura sobolanii, in plus ar putea mai mult rani sobolanul, intr-un mod inuman.

Vezi aici gama de oferte de capcane anti sobolani !



2.Statii de intoxicare sobolani


Statiile de intoxicare cu momeala sunt niste dispozitive inchise care contin un tip de rodenticid aprobat, sub forma de granule, pasta. Nu se recomanda folosirea de peleti sau grau pentru ca exista riscul de otravire accedentala a copiilor si a animalelor de companie. Aceste statii nu captureaza sobolanii, in schimb contine un rodenticid care atrage rozatoarele la intrarea in statie. Sobolanul intra, mananca o parte din momeala si iese prin cealalta parte a capcanei unde moare.Nu tot timpul sobolanii mor langa capcana, de multe ori acestia mor in afara casei. Se recomanda aceste statii pentru ca sunt ferite de accesul animalelor de companie si al copiilor. Cumparati doar raticide eficiente, care si-au demonstrat eficienta in timp. Un raticid sobolani va elimina rozatoarele eficient si intr-un mod uman.

O otrava pentru sobolani este eficienta atunci cand o folosim combinat cu alte metode de preventie a infestarilor cu sobolani, capcane mecanice, aparate cu ultrasunete. Alegeti o otrava de sobolani puternica pentru un succes garantat.


3. Capcane sobolani pentru capturarea vie


Capcanele vii pentru sobolani folosesc instinctul natural al rozatoarelor de a investiga si de a se baga in diverse gauri. In aceste capcane de sobolani, rozatoarele pot intra, dar nu pot iesi. Acest lucru se realizeaza adesea printr-un mecanism special de inchidere declansat la o atingere fina. Cand rozatoarea intra in gaura, mecanismul il blocheaza pe cealalta parte a capcanei, unde este capturat.

Aceste capcane trebuie verificate si golite in mod regulat, dupa cum este indicat. In plus odata capturat sobolanul se recomanda sa fie ucis sau eliberat departe de gospodarie, pe teren neutru pentru a preveni intoarcerea lui. Aveti grija unde se elibereaza pentru a nu fi daunatoare altor gospodarii.



Vezi aici ce capcane mecanice anti sobolani recomandam !






4. Aparate cu ultrasunete anti sobolani, anti rozatoare


Aparatele cu ultrasunete impotriva sobolanilor sunt foarte eficiente atunci cand dorim sa pastram la distanta rozatoarele de gospodaria si casa noastra. Aceste aparate emit frecvente ultrasonice care ataca sistemul nervos al rozatoarelor indepartandu-le de casa si gospodaria noastra. Aceste aparate cu ultrasunete sunt excelente atunci cand le folosim preventiv, dar si in cazul infestarilor masive cu rozatoare, avand in vedere ca undele se propaga pe toata suprafata afectand toate rozatoarele din zona. Folosirea combinata a aparatelor cu ultrasunete anti sobolani impreuna cu capcanele mecanice asigura indepartarea sobolanilor 100%.




Vezi aici cele mai eficiente aparate anti rozatoare !


Semne ale unei infestari cu sobolani


  • Sesizarea de sobolani morti sau vii
  • Excremente, in special in jurul hranei pentru animalele de companie sau in jurul pubelelor de gunoi
  • Zgomote pe timpul noptii, cum ar fi zgarieturi in pod sau fosnituri
  • Cuiburi sau materiale de cuibarit ingramadite in zone ascunse
  • Dovezi ale roaderii firelor de electricitate sau a firelor izolate sau chiar a lemnului
  • Vizuini, gauri sau alte cuiburi in jurul curtii sau sub casa si anexele casei
  • Fructe roase si uscate in copaci
  • Urme de-a lungul peretilor cu par de rozatoare de-a lungul potecilor sau in apropierea alimentelor furajere
  • Capcane de soareci care s-au declansat, dar fara semne de soareci, sobolanii pot sa declanseze capcanele ei insisi fara a fi prinsi in ele sau pot manca soarecii prinsi in capcane

Din ce cauza apar sobolanii in casa?


Sobolanii sunt atrasi de case din acelasi motiv ca si soarecii. Acestia au in instict nevoia de hrana si adapost. Intotdeauna cauta un loc bun in care sa se adaposteasca si au mereu nevoie de ceva de mancare. Daca lasati hrana pentru oameni si animale de companie disponibila, la vedere, sobolanii o vor gasi, dar si mai rau, isi vor dori sa ramana in acea zona. La fel ca soarecii, sobolanii prefera sa ramana in umbra si de obicei intra in casa prin gauri sau crapaturi din subsol, fundatie sau garaj. Sobolanii pot intra prin gauri si de 2,5 centimetri. Sobolanii de acoperis pandesc locuri inalte si adesea intra in case prin ramurile copacilor care se extind peste acoperisuri.

Odata ajunsi in casa Dumneavoastra, sobolanii se inmultesc prin nastere. Sobolanii pot avea mai multe cuiburi si formeaza unitati familiale formate dintr-un mascul si mai multe femele si copii. Ele pot incepe sa se reproduca la varsta de 3 luni si de obicei traiesc 2 ani.


Cum sa impiedicati sobolanii sa patrunda in casa ?


Cea mai buna modalitate de a preveni infestarea casei cu sobolani, este sa faceti casa nepotrivita si inospitaliera pentru ei.

  • Inlaturati sursele de hrana

Sursele abundente de hrana si apa sunt formele preferate de ospitalitate ale sobolanilor. Indepartati pontentiale surse de hrana si apa pentru sobolani prin pastrarea alimentelor pentru animalele de companie in recipiente sigilate, reparati robinetele care curg, mentinand casa curata. Pastrati alimentele in cosuri acoperite daca sunt in aer liber sau in frigider. Caserolele de depozitate neinchise sunt tinte principale ale sobolanilor.

Faceti ordine in curte si gospodarie, indepartand gramezile de frunze si resturi, in special cele din apropierea casei, pastrand gunoiul in recipiente acoperite. Toaletati copacii pentru a nu avea crengi ce ajung pe acasa. Tineti stivele cu lemne de foc departe de casa.

  • Inchideti gurile si fisurile sau alte crapaturi 

Gaurile si golurile din pereti si de-a lungul stresinii acoperisului sunt cai sigure de acces ale sobolanilor. Desi nu va puteti proteja 100% casa de sobolani, pentru ca sunt foarte destepti, persistenti si abili din punct de vedere fizic, va puteti face casa mai putin primitoare prin etansarea gurilor, golurilor sau crapaturilor si a altor posibile intrati prin peretii exteriori, orificii de aerisire de pe acoperis, cosuri de gum, orice element care duce spre un adapost. Utilizati spuma poliuretanica expandata pentru a umple golurile mici si montati plasa galvanizata acolo unde aveti gauri mari. Aveti grija si la spatiile de aerisire sa fie inchise cu plasa



Abouthome.ro iti sta la dispozitie pentru consultanta in alegerea celor mai bune solutii pentru casa si gradina. 


Date de contact :

E-Mail : contact@abouthome.ro

Telefon: 0737 050 705

Comentarii

Articole similare