Ce sunt moliile de alimente și cum le identifici ?
Molia de alimente sau Plodia Interpunctella sau molia indiană este o insectă dăunătoare la nivel mondial care apare la produsele depozitate și la alimentele procesate. Această poate infesta o mulțime de produse și probabil este cea mai importantă insectă dăunătoare din punct de vedere economic la nivelul alimentelor procesate.
Molia de alimente are o lungime de aproximativ 7-15 mm și o anvergură a aripilor de până la 20 mm. Aceasta are o culoare de bază maroniu-roșcat, iar pe arpi prezintă pete în formă de puncte și dungi. Larvele au culoarea albă și devin gălbui spre capătul corpului. Larvele au o lungime de aproximativ 10-18 mm.
Molia de alimente sau Plodia Interpunctella
Sursa foto: University Purdue
Moliile depun ouăle pe produsele alimentare precum cereale, făină, orez, nuci, grâu, orz sau alte alimente uscate. Larvele ecolează și încep să se hrănească cu alimentele infestate, provocând daune și contaminare. Moliile de alimente construiesc tuburi de mătase pe produsele infestate, în care se pot ascunde. Larvele molilor au mai multe stadii de dezvoltare, înainte de a deveni adulte. Durata unui ciclu de viață complet poate varia în funcție de condițiile de mediu, iar ciclu de viață este estimat între 30 și 90 de zile.
Larvă și pupa din Plodia Interpunctella
Sursa foto: University Purdue
Molia din specia Plodia Interpunctella poate depune între 100 și 400 de ouă. Aceste ouă le depune pe produsele alimentare cât și în crăpăturile sau colțurile recipientelor sau vaselor de depozitare a alimentelor, iar durata de incubație este foarte scurtă și depinde de temperatură și umiditate find de doar 4-10 zile până la eclozare.
Ce probleme pot aduce moliile la alimente?
Molia interpunctella este renumită pentru capacitatea sa de a infesta și de a altera și deterioara o gama largă de alimente, provocând daune economice și de sănătate. Larvele se hrănesc cu produsele alimentare, provocând contaminare cu excremente, mătase și resturi. În acest sens vor produce daune nutriționale, dar poate fi și o sursă de infecții și de alergii pentru oameni și animale.
Printre problemele aduse de molii se numără:
- Reacții alergice la oameni
- Pierderea valorilor nutritive a alimentelor
- Pierderi financiare pentru produsele infestate care își pierd valoarea de vânzare pe piață
- Probleme de imagine și reputație atunci când sunt găsite de clienții restaurantelor, cafenelelor sau hotelurilor
- Contaminarea alimentelor cu fecale, păr, larve și mătase
Unde pot apărea moliile de alimente și ce consumă?
- Bucătărie: Moliile de alimente pot apărea în bucătăria noastră și pot infesta și consuma alimente precum: făină, orez, cereale, condimente, mirodenii, paste, zahăr, biscuiți sau alte produse alimentare.
- Cămară: Moliile de alimente pot apărea în cămară noastră având în vedere că reprezintă un loc de depozitarea a alimentelor precum, semințe, boabe, făină, nuci, fructe uscate sau alte alimente.
- Restaurante și cafenele: Molia de alimente poate apărea și în spații precum restaurante, cafenele, brutării. Acestea pot afecta cerealele, cafeaua boabe, făina, orezul, grâul, pastele, prăjiturile sau alte produse alimentare uscate.
- Locuințe: Molia de alimente poate pătrunde cu ușurință și în casă ta, mai ales dacă nu avem grijă la curățenie sau păstrăm alimentele uscate în recipiente neetanșe și în condiții favorabile infestării. Acestea ne pot infesta alimente precum pastele, boabele de fasole, grâu, cereale, zahăr, făină, fructe uscate și alte alimente.
Cel mai eficient set pentru combaterea moliilor de alimente din casa ta
Cum previi și controlezi apariția moliilor de alimente?
De multe ori este inevitabil să prevenim infestarea cu molia de cereale sau de alimente cum mai este denumită. Având în vedere că ouăle sau larvele moliilor de cămară pot apărea în cămară noastră chiar și prin alimentele ambalate pe care le cumpărăm, reprezintă o sursă ușoară de infestare cu molii.
1. Depozitarea corectă a alimentelor
Este foarte important să depozitezi produsele alimentare uscate în recipiente închise ermetic sau în saci închiși sau sigilati pentru a preveni accesul moliei. Este foarte important să te asiguri că alimentele depozitate se află într-un loc curat și uscat. Depozitează alimentele în borcane de sticlă sau cutii ermetice.
2. Verifică și inspectează alimentele
Este necesară inspecția și verificarea periodică a alimentelor uscate și a cerealelor depozitate pentru a identifica în fazele incipiente o posibilă infestare cu molii, pentru a descoperi larvele. Printre semnele infestării se numără găurile în ambalaje, în saci și prezența mătăsii. Pe lângă verificarea și inspecția alimentelor este foarte important să fii atent la termenul de valabilitatea și la durata stocării. Consumă alimentele în ordinea în care acestea au fost depozitate și evita depozitarea lor pe termen prea lung.
3. Folosirea capcanelor cu adezivi
Folosirea capcanelor cu adezivi anti molii reprezintă o metodă sigură și eficientă pentru atragerea și capturarea moliilor de alimente fără a foolosi otrăvuri, care poti fi dăunătoare alimentelor pe care le vom consuma ulterior
Set de 2 capcane antii molii de alimente
Foloseste capcane antii molii de alimente cu lipici care te vor scăpa sau vor preveni infestarea cu molia de alimente.
3. Congelează alimentele
Dacă ai achiziționat produse alimentare uscate care suspectezi că ar putea fi infestate, depozitarea lor în congelator pentru câteva zile va distruge larvele și ouăle.
4. Curățenie în încăperi și depozite
Păstrează zonele de depozitare curate și fără resturi alimentare. Este foarte important să cureți periodic, să aspiri periodic pentru a elimina posibilitatea apritiei moliilor, a larvelor și a oualelor.
Capcană împotriva molilor fară otravă
5. Elimină produsele infestate
În cazul în care ai identificat produse infestate este foarte important să elimini acele produse. Aruncă imediat pentru a preveni răspândirea infestarii.
6. Utilizarea tratamentelor chimice
În cazurile grave de infestare, s-ar putea să fie necesar utulizarea substanțelor chimice pentru controlul moliilor. Printre substanțele chimice utilizate pentru controlul moliilor se numără: Piretroide, piretrine, fumiganti sau substanțe regulatoare de creștere a insectelor precum methoprene sau pyriproxyfen. Consulta un specilist și citește instrucțiunile de utilizare a substanțelor chimice.
În cazul în care de confrunți cu infestări severe sau dorești să previi apariția moliilor în casă sau gospodăria ta, la AboutHome.ro te ajutăm în alegerea celor mai potrivite și eficiente soluții anti molii.
Abouthome.ro îți stă la dispozitie pentru consultanta in alegerea celor mai bune solutii anti molii pentru casa si gradina.
Date de contact :
E-Mail : contact@abouthome.ro
Telefon: 0737 050 705
Comentarii