1. Tunde iarba la înălțimea potrivită
Este foarte important să te asiguri că tai iarba la o înalțime corectă de 60-70 mm. În cazul în care tunzi iarba prea scurt, aceast lucru va afecta gazonul și rădăcinile acestuia astfel încât va permite buruienilor să se dezvolte mai ușor. Avantajul tunderii gazonului la înălțimea de 6-7 cm va ajuta gazonul să mențină mai multă umezeală, ceea ce înseamnă irigari mai rare și o creștere mai sănătoasă a gazonului. Asigură-te ca nu tunzi niciodată gazonul mai mult de 30 % din înălțimea totală a acestuia
Dacă gazonul tău are înălțimea de 10 centimetri asigură-te că aduci gazonul la înălțimea de maxim 7 centimetri pentru a respecta regula de 30%.
2. Irigă regulat gazonul
În cazul în care gazonul tău s-a refăcut foarte greu după perioada de iarnă, iar în această primăvară precipitațiile se lasă așteptate, este foarte important să faci 2-3 irigări abundente la un interval de o săptămână. Când vorbim de irigări abundente ne referim la irigări care să pătrundă până la nivel de rădăcină, aproximativ 20-25 centimetri. Un gazon are nevoie de apă pentru a rămâne verde și sănătos. Asigură-te că îl uzi regulat mai ales în periodele secetoase.
3. Folosește capcane anti cârtițe
Folosirea capcanelor anti cârtițe are ca avantaj și beneficii reducerea pagubelor în grădină. Cârtițele pot cauza daune semnificative în grădini și culturi agrigole prin săparea de galerii subterane. Alte daune pe care le provoacă cârtița apar atunci când aceasta se hrănește cu rădăcinile gazonului, a plantelor sau a arbuștilor din grădină.
Recomandarea nostră este să folosești această capcană anti cârtițe în cazul în care te confrunți cu infestări masive
În cazul în care te confrunți cu infestări masive de cartițe folosește o capcană mecanică anti cârtițe pentru a scăpa de acest dăunator estetic al grădinilor. În cazul în care dorești să previ apariția cârtițelor în gazonul tău poți folosi un aparat cu ultrasunete împotriva cârtițelor.
Recomandarea noastră este să folosești un aparat cu ultrasunete împotriva cârtițelor pentru prevenirea apariției lor
4.Scarifică gazonul
Scarificarea gazonului are foarte multe beneficii printre care amintim faptul că scarificarea creează un mediu mult mai sănătos pentru iarbă să crească și să fie mai rezistent la boli și dăunători. Scarificarea gazonului elimină stratul de fire uscate și resturile vegetale aflate la nivelul solului care blochează pătrunderea apei, aerisirii solului și blocheză pătrunderea nutrienților la rădăcinile gazonului. Scarificarea elimină aceste resturi vegetale și permite aerului și a apei să circule. De asemenea printr-o scarificare ușoară eliminăm acele buruieni cu rădăcină superficială, astfel încât va rezulta într-un gazon mai frumos, mai verde și fără buruieni.
5. Folosește îngrășăminte profesionale pentru gazon
Este foarte important să folosim îngrășăminte de bună calitate care să aibă eliberare controlată. Folosește 25-35 grame pe metru pătrat de îngrășământ solid pentru gazon, iar după aplicarea acestuia vei observa rezultate în scurt timp. Gazonul își va consolida rădăcinile pentru intrarea în vară, structura solului va fi îmbunătățită, gazonul va fi mai verde și mai sănătos. Atunci când alegi un îngrășământ asigură-te ca la nivelul etichetei este menționat de către producător nivelul de peliculare. Pelicularea granulelor de îngrășământ solid determină eliberarea controlată în decurs de 1 sezon și anume 2-3 luni. Un grad de peliculare între 30% și 50% determină o acțiune a îngrășământului în sol de aproximativ 2-3 luni.
6. Refă zonele goale ale gazonului
Această operațiune are rol atât în sănătatea gazonului cât și în menținerea unui aspect plăcut al peluzei tale. Atunci când din diferite motive observăm locuri goale în gazonul nostru este necesar să facem o însămânțare cu semințe de gazon care să aibă o germinare rapidă, pentru a reface în scurt timp acele goluri din gazon. Refacerea golurilor din gazon are avantajul că nu permite instalarea buruienilor pe acea suprafață.
7. Curăță gazonul de firele și frunzele uscate
Curățarea gazonului de firele și frunzele uscate aduce multe beneficii pentru sănatatea lui, dar și pentru aspectul general al peluzei. Frunzele și firele uscate blochează pătrunderea aerului, a luminii, a nutrienților sau a apei în sol. Toate aceste lucruri pot afecta negativ dezvoltarea gazonului. În acest fel asiguri o circulație mai bună a aerului, crescând vitalitatea și rezistența gazonului în fața dăunătorilior. De asemenea un gazon plin de fire uscate și frunze uscate are un aspect neplăcut și neîngrijit.
Folosește acest sac de gunoi pentru grădină pentru colectarea frunzelor uscate și a ierbii tunse sau uscate
Pentru creșterea productivității îți recomandăm saci de grădină reutilizabili, cu capacitatea între 100-700 litri, astfel încât munca ta în grădină va fi mult mai ordonată și mai sănătoasă. Colectează resturile rămase de iarbă uscată în acești saci, după care înlătură aceste resturi vegetale din grădina ta, fie prin reciclarea prin compost, fie prin reciclarea la spațiile special amenajate pentru deșeurile de grădină.
8. Limitează traficul pe gazonul tău
În cazul în care în toamnă nu ai folosit îngrășământ pentru gazon poate ai observat faptul că în primăvara aceasta gazonul tău nu arată tocmai bine. După ce ai efectuat lucrările de primăvară și anume: tunsul gazonului, scarificatul, aplicarea de îngrășământ solid și irigarea corespunzătoare este important să limitezi traficul o perioadă pe gazonul tău. În acest fel vei preveni riscul de deterioarare mecanică pentru că un trafic intens duce la deteriorarea firului de iarbă și la formarea de denivelări și goluri în gazon. De reținut că prin traficul excesiv pe gazon vei promova deterioarea structurii solului. Ciruclația frecventă va compacta solul astfel încât absrobția apei, a nutrienților și a aerului va fi cu mult îngreunată.
9. Combate mușchiul din gazon
Prezența muschiului în gazon este insestetică însă afectează peluza și din punct de vedere al sănătății gazonului. Observă dacă în acea zonă în care s-a format muschi, apa stagnează. În cazul în care apa stagnează poți face o nivelare a gazonului încât să elimini acea problemă.
Pentru a combate mușschiul din gazon se recomandă o scarificare și aplicare de îngrășământ care să conțină și fier. Un alt factor care determină apariția mușhiului în gazon este umbra. Toaletează copacii și vegetația din jurul gazonului pentru a te asigura că nu blochează lumina. Pe langă îngrășămintele cu fier, un alt element important care combate mușchiul este cuprul.
10. Bucură-te de gazonul tău verde
Trebuie să amintim că scopul pentru care ne dorim un gazon mai verde în această primăvară este ca să ne bucurăm mai mult de el. Nu uita să te conectezi cu natura, descalță-te și bucură-te de gazonul tău verde și des prin atingerea plăcută a firelor de iarbă pe talpa ta. Gazonul tău poate fi un loc excelent de întâlnire cu prietenii prin care să vă simțiți bine, să admirați împreuna peluza verde, find un spațiu de relaxare și recreere.
La AboutHome.ro ne dorim să aducem starea ta de bine în casa și grădina ta prin promovarea produselor care îți vor îmbunătății calitatea vieții în casa și grădina ta.
Abouthome.ro iti sta la dispozitie pentru consultanta in alegerea celor mai bune solutii pentru casa si gradina.
Date de contact :
E-Mail : contact@abouthome.ro
Telefon: 0737 050 705