Cum scăpăm de ploșnițe? - Ghid complet

Ce sunt ploșnițele?


Ploșnița este o insectă hematofagă parazită a omului și a păsărilor (găina și porumbelul), cu aripi atrofiate, de culoare brună-roșiatică, cu corpul oval, turtit și miros urât caracteristic, care trăiește și își depune ouăle prin crăpăturile pereților sau ale mobilelor și iese noaptea pentru a se hrăni cu sângele omului sau al păsărilor, iar în timpul zilei rămâne ascunsă. Ploșnița de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta. Aceasta este foarte mică, având doar 5 mm lățime, adică mai mică decât vârful unui pix.


De ce apar ploșnițele în casele noastre?


Majoritatea oamenilor au impresia greșită că ploșnițele apar și se dezvoltă în condiții murdare și că sunt atrase în general de murdărie. De fapt, ploșnițele pot trăi în orice condiții și apar oriunde au acces la hrană, adică au o sursă de sânge: de la oameni sau animale de companie. Din cauza faptului că acestea nu pot zbura, ele se ascund în apropierea sursei de hrană: în canapea, sub saltea, în cadrul de pat, sau în crăpăturile din perete. Câteva dintre modurile de a "aduce" ploșnițele în casă sunt:

   - Achiziționarea mobilierului folosit și aducerea acestuia în casă. Ploșnițele de pat pot intra în spațiul tău prin bagaje, poșete, rucsacuri, canapele folosite și multe altele.

   - Contaminare încrucișată într-un mediu cu mai multe unități. Ploșnițele de pat pot călători între camerele din complexurile de apartamente și hoteluri.

   - Contaminare de la un hotel, stațiune sau pensiune. Ploșnițele de pat pot intra în haine sau în bagaje și pot veni acasă cu tine.

   - Oamenii noi care stau în casa ta. Oaspeții pot veni să stea acasă la tine, aducând ploșnițe cu ei fără să știe.


Semne că ai ploșnițe în casă:


După cum am menționat mai sus, ploșnițele sunt foarte mici, deci la prima vedere ar fi greu să le depistezi, însă dacă suspectezi  prezența lor, te sfătuim să urmărești următoarele:

   1. Dovezi ale ploșnițelor în sine: pete brun-roșiatice sau excremente negre în cusăturile saltelei sau a altor lucruri.

   2. Mușcături, urme sau umflături pe corp dimineața după ce te dai jos din pat.

   3. Pete mici de sânge pe cearșafuri sau fețe de pernă.

   4. Un miros de mucegai jignitor în camera ta sau în jurul patului tău, despre care unii oameni spun că le amintește de „mirosul vestiarului”.


Cum poți scăpa de ploșnițe?

Odată ce ai identificat faptul că ai ploșnițe în casă, este timpul să acționezi!


   1. Prima dată trebuie să identificați locurile infectate: 

Deoarece ploșnițele de pat se înmulțesc rapid, este esențial să le găsiți înainte de a începe să se reproducă. Având în vedere acest lucru, inspectați următoarele zone pentru semne de ploșnițe:

   - Cusăturile saltelei și somierele tale.

   - Fisurile dintre cadrul patului și tăblia patului.

   - Între pernele canapelei dvs. și de-a lungul cusăturilor pernelor.

   - De-a lungul cusăturii covoarelor dvs., acolo unde covorul se întâlnește cu peretele.

   - În îmbinările mobilierului, cum ar fi canapelele sau scaunele decorative.

Folosiți o lanternă și verificați cu atenție fiecare zonă. Căutați excremente mici întunecate sau de culoarea ruginii, ploșnițe vii sau ouă mici de culoare galben pal.

Dacă găsiți semne de ploșnițe în oricare dintre aceste locuri, veți dori, de asemenea, să vă verificați noptiera, sertarele dulapului și dulapul.


   2. Rețineți infestarea, evitați răspândirea!

Odată ce ați identificat o infestare activă de ploșnițe de pat, trebuie să o rețineți, astfel încât să nu se răspândească. O modalitate rapidă și ușoară de a reține ploșnițele de pat vii este prin a le aspira cu aspiratorul.

Pentru a reține ploșnițele vii, aspirați bine salteaua, interiorul comodei, cusăturile și îmbinările mobilierului, covoarele și orice alt loc în care ați observat semne de infestare cu ploșnițe.

Când ați terminat, sigilați conținutul sacului de aspirator într-o pungă de plastic și aruncați-l. Rețineți că acest lucru nu va scăpa de infestarea ploșnițelor de pat - va elimina doar ploșnițele vii. Dacă au rămas ouă în urmă, ele pot încă ecloziona și pot provoca o infestare secundară.

După ce ați aspirat toate zonele afectate, spălați și uscați lenjeria, îmbrăcămintea și alte textile afectate în apă fierbinte și la o temperatură ridicată în uscător. Dacă nu puteți spăla și usca un articol (o pernă de canapea, de exemplu), folosiți abur pentru a ucide ploșnițele.


   3. Ucideți ploșnițele de pat!

Există atât remedii naturale de ucidere a ploșnițelor, cât și chimice.

   - Dintre cele naturale se numără utilizarea căldurii sau a frigului și utilizarea aburului.

Temperatura este o modalitate eficientă de a scăpa de ploșnițele de pe o saltea sau altă zonă importantă. Având în vedere acest lucru, adunați lenjeria de pat sau îmbrăcămintea afectată și spălați-o în apă foarte fierbinte timp de 30 de minute. Odată cu finalizarea ciclului de spălare, uscați articolele în uscător la cea mai mare setare posibilă de căldură timp de cel puțin 30 de minute. Alternativ, puneți articolele afectate într-un congelator care are cel puțin -18 grade Celsius. Lăsați-le acolo timp de patru zile pentru a vă asigura că toate ploșnițele de pat sunt moarte. Noi recomandăm varianta cu temperatura ridicată, pentru că este mai rapidă.

Pentru a ucide ploșnițele de pat fără un exterminator: utilizați un dispozitiv cu aburi pe saltele, canapele și alte locuri unde se ascund ploșnițele.

   - Dintre metodele chimice fac parte: utilizarea unui insecticid sau a unui desicant

Dacă remediile naturale nu vă atrag pentru a scăpa de ploșnițe, puteți apela la insecticide. Piretrinele și piretroizii sunt două insecticide comune folosite pentru a ucide ploșnițele de pat. În ceea ce privește pesticidele, acestea au o toxicitate relativ scăzută pentru animale de companie și oameni și au acțiune rapidă. De asemenea, este nevoie de o doză mică pentru a ucide insectele. Dezavantajul, însă, este că unele ploșnițe sunt rezistente la aceste substanțe chimice. În acest caz, dumneavoastră (sau exterminatorul) veți fi nevoit să utilizați un insecticid alternativ, cum ar fi piroli precum clorfenapirul sau neonicotinoizii, care sunt versiuni sintetice ale nicotinei.

Desicanții sunt substanțe care ucid insectele prin distrugerea învelișului lor protector. Fără această acoperire, insectele se usucă și mor. Doi desicanți populari sunt silicagelul și pământul de diatomee. Ploșnițele de pat nu pot deveni rezistente la desicanți, iar aceste substanțe au o rată ridicată de ucidere.


   4. Monitorizați zonele afectate

Infestările de ploșnițe pot dura săptămâni sau chiar luni pentru a dispărea complet. Pentru a vă asigura că tratamentul funcționează, verificați zona infestată o dată pe săptămână timp de câteva luni. Dacă observați noi semne de activitate a ploșnițelor, tratați zona din nou.


Abouthome.ro iti sta la dispozitie pentru consultanta in alegerea celor mai bune solutii pentru casa si gradina. 


Date de contact :

E-Mail : contact@abouthome.ro

Telefon: 0737 050 705

Comentarii